Küsitlus

Kas sõiduõpetaja naljad on sind solvanud?

Külg külje kõrval kultuskangelasi kaema

Saada sõbrale

Turvakood
Koodi uuendamiseks kliki siia

Keset tulikuuma suve otsustas Elektriteater kohati ehk liiga sügavaks tikkuvat programmi värskendada ning tuua taas rahva ette igaühele jõukohase kvaliteethuumori „Sipelga 14“ maratoni näol.

„Sipelga 14“ kujutab endast teatavasti 2007. aasta uustöötlust kultusseriaalist „Wremja“, mis omakorda hullutas igas vanuses fänne ja pahandas lapsevanemaid Kanal 2 ekraanil aastatel 2000-2003. Teisipäeval kell 22.30 jõuab vulgaarne, legendaarne ja kohutavalt naljakas hitt-teos 2 tunni ja 40 minuti ulatuses Laia tänava suvekinno. 

Kitsikuse kiuste

Kodumaine komöödiaklassika viib meid kuulsusrikka Õnne 13 naabruses asuvale Sipelga tänavale, mille majas nr 14 pesitsevad sootuks teistsugused tegelased kui Alma või Johannes. Sellelt aadressilt leiame Eesti esimese kosmonaudi Jaan Zorro, kroonilise alkohooliku Uno Nisu, naistejuuksur Mart Laari koos oma naise ja kurja ämmaga, rullnokad Petsi ja Aiku ning aeg-ajalt astub läbi ka Martin Müürsepa ehk Mürka tagumik, imetillukese palgaga inspektor Kukeke või hulluarst doktor Anti Liiv. 

Elektriteatri visionääri Andres Kautsi sõnul oli Sipelga 14 lihtsalt niivõrd mõnusa huumoriga ja julge sari, et seda tasub ikka ja jälle üle vaadata. „Dan Põldroosi ja Jan Uuspõllu tandem on oma parimas vormis, tehes mitmikrolle ja kasutades geniaalselt oma kasuks tolleaegset rahaliste vahendite puudumist,“ põhjendas ta iidvana kulla taaselustamise vajadust. „Meile tundus, et sari sobiks täiuslikult suveõhtusse vabas õhus koos publikuga vaatamiseks.“

Sarjas Mart Laari kehastanud pulmafotograaf Meelis Adamson ei välistanud, et ka ise püha ürituse nimel Tartu tee jalge alla võtab, ehkki hindas selle tõenäosust esialgu madalaks. „Olen mitmetel sarnastel koosviibimistel käinud. On olnud isegi kostümeeritud üritus, kus sisse sai ainult vastavas riietuses,“ meenutas ta.

Huumori taassünd

Ehkki tükiti jäi sari kinni omaaegsesse päevapoliitikasse, portreteerides kõverpeeglis lisaks Laarile ja Liivile Jüri Mõisa, Tiit Toomsalu ja teisi tänaseks varju tõmbunud tegelasi, on Adamsoni hinnangul igati tervitatav, et ka 2018. aastal isad poegadele „õige teeotsa kätte näitavad“. „Viimasel ajal ongi autogrammi küsinud ja selfie’t teinud just noored ja kõik nad on oma Wremja pisiku saanud tänu isadele. Huumoriga pole meil kunagi hõisata olnud, las siis see Sipelga jääb meenutama vanu häid aegu,“ arvas „Laar“.

Ka Uuspõld pidi tunnistama, et „Wremja“ on teda saatnud veel palju aastaid pärast ekraniseeringut. „Zorro on legend Eesti rahva hulgas ja läbi aastate on pidevalt see kellelgi meeles, sest mind tänatakse selle rolli eest ja kutsutakse isegi Zorrona esinema. Lõpuks loobusin selle rolli esitamisest, sest endal tekkis tüdimus,“ märkis ta.

Kohati oli näitlejal koguni tunne, et inimesed tema pärisnime ära ei õpigi ja ta jääbki elu lõpuni Zorroks. Alles 2007. aastal linastunud poolbiograafiline film "Jan Uuspõld läheb Tartusse" suutis selle trendi murda. „Nüüd on aga Zorro kuidagi taas fookusesse kerkinud,“ lisas Uuspõld samas. „Kuulsin isegi, et noored vaatavad vanu „Wremja“ osasid ja naljad ringlevad värskelt rahva seas.“

Et aga huumorivaestel aastatel nüristunud vaim taas teravaks rihtida, lasub kõigil osalejatel moraalne kohustus eelnevalt läbida Tartu Ekspressi „Wremja“-mälumäng. Nagu sari ise, ei sea meiegi ülearu kõrgeid intellektuaalseid norme: viiendal katsel oleks kena pooled vastused märki saada.

 

1. „Wremja“ staaridest on elavate kirjas veel…
A. Andrus Rebane
B. Dan Põldroos
C. Tõnu Tähe

2. „Wremja“ ei hiilanud just süžeelise järjepidevusega. Nii esinesid kuulsad rullnokad Aiku ja Pets mõnes episoodis kui semud Aivar Saan ja Peeter Kelk, teinekord aga jälle kui vennad…
A. Kenderid
B. Reiljanid
C. Sõnajalad

3. Kuigi rullnokad unistasid Vormel 1 võistlusklassis osalemisest, tuli reaalsuses kõigis episoodides leppida vana…
A. Datsuniga
B. Opeliga
C. Žiguliga

4. Bussijuht Jaan Zorro keeldus Mart Laari Tallinnast Tartusse sõidutamast, sest…
A. Laar oli liiga purjus
B. pilet oli liiga kallis
C. pilet oli liiga odav

5. Pärast 252 pudeli õlle joomist läks Haista Gäng Tartu Ülikooli õppima…
A. ajakirjandust
B. arstiteadust
C. juurat

6. Tartu ajaloolegend Hillar Palamets hilines kohtingule emasrullnokaga, sest …
A. kõht läks lahti
B. riigikord vahetus
C. trollibussil tulid sarved maha

7. Naistemees doktor Anti Liiva sõnul oli parim aeg Tartust suguhaiguste korjamiseks …
A. kevad
B. suvi
C. sügis

8. Mart Laari kehastas küll Meelis Adamson, pinisevat häält tegi aga judoka…
A. Aleksei Budõlin
B. Indrek Pertelson
C. Martin Padar

9. Kuulsatest tartlastest piidlesid rannavalvurid Jaan Zorro ja Uno Nisu tööpostil salamahti …
A. Igor Maasikut
B. Jüri Homenjat
C. Üllar Jörbergi

10. Võimekas kirjaneitsi Hillar Kohv tootis tuhandeid lehekülgi artikleid …
A. Anne Veskist
B. Hendrik Sal-Sallerist
C. Marju Länikust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastused: 1A; 2C; 3A; 4B; 5A; 6C; 7C; 8C; 9C; 10B

Autor: Tartu Ekspress, toimetus@tartuekspress.ee
Viimati muudetud: 02/08/2018 10:32:45



Lisa kommentaar

image with code
Koodi uuendamiseks kliki siia

test version:0.37916898727417