Küsitlus

Keda usud?

Kodumaine viss importpommidele ei alistu

Saada sõbrale

Turvakood
Koodi uuendamiseks kliki siia

Milline kaupluselettidel hiilgav ubin sobib vitamiinivaesel varakevadel näljakustutuseks kõige paremini? Tartu Ekspressi suur õunakatse uuris välja.

Kuue kogenud hindaja karastunud maitsemeeled pani proovile 13 välismaist päritolu poeõuna alates mürkrohelisest Itaalia „Granny Smithist“ ja lõpetades “Eesti rahva lemmiku” silti kandva „Tellissaarega“, millega kostitab meid nimest hoolimata hoopis Leedu. Konkurentidele piiri tagant astus vastu väidetavalt kohalikku tõugu „Karksi renett“ otse turult.

Ilmnes, et neljast mehest ja kahest naisest koosneva žürii eksperthinnangud jäid koosmeelest kaugele: ühele ja samale sordile võis punkte jaguda ühest maksimaalse kümneni. Ülitihedas konkurentsis saavutas vägevaima keskmise skoori punetav sakslane „Kanzi“, edestades napilt Itaalia „Goldenit“. Kodumaine „Renett“ ei jäänud vaatamata keskmisest tagasihoidlikumale välimusele võõrvõimust sugugi maha, pälvides auväärse kolmanda koha.

 

Mida ja millistest õuntest teha?
Maxima puuviljade ostujuht Oleg Tsvetkov


Õunte parim võimalik kasutus sõltub eelkõige magususest-happesusest, aga ka viljaliha struktuurist.
Seetõttu ei ole näiteks magusad õunad vähese happesuse tõttu ideaalseimad mahlaks, kookidesse sobivad paremini ubinad, mille struktuur ei ole jahune ning viljaliha kuumutades ei lagune. Moosiks aga passib keeta nimelt pehmema struktuuriga hapukamad õunad.
Maitse, säilivus ja sobivus sõltuvad suuresti küpsusastmest, parima kvaliteediga on õigel ajal korjatud viljad. Palja silmaga on küpsust keeruline hinnata, seda saab teha vaid juhul, kui on täpselt teada sordile vastav omadus ja välimus.
Peale sordi omaduste oleneb maitse ja sobivus ka näiteks korjamisajast. Üldjuhul ei anna koore värvus väga selget teavet happelisuse või magususe kohta. Õuna kuju järgi saab vilja kvaliteeti hinnata aga pigem vaatepunktist, kas tal on antud sordile omane kuju ning seetõttu ka eeldatavad maitse- ja struktuuriomadused.
Eestimaistest õuntest säilib üle talve “Tellissaare”, samuti on hea säilivusega “Antonovka” ning erinevad taliõuna sordid. Välismaistest sortidest on parima säilivusega Itaalia ja Lõuna- Aafrika viljad, näiteks „Royal Gala“ ja „Granny Smith“. Kindlasti on heaks säilivuse eelduseks see, kui valitakse terved ja plekivabad õunad ning tagatakse korralikud säilimistingimused.
Kodus on üldjuhul keeruline suuremat kogust õunu hoida, kuid nädala tagavara saab edukalt säilitada külmkapis avatud pakendis. Kõrvuti ei tasu hoida erinevaid puuvilju, näiteks banaani ja õuna – need rikuvad üksteise kvaliteeti.
Kellel on aga kodus hoiustamiseks kelder või panipaik, siis reegel on see, et temperatuur peaks jääma paari plusskraadi juurde.

Autor: Kaur Paves, kaur@tartuekspress.ee
Viimati muudetud: 10/04/2014 03:16:50



Lisa kommentaar

image with code
Koodi uuendamiseks kliki siia

test version:0.19401502609253